Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor – tradiţie şi cultură

EvenimenteNoutățiȘtiriUncategorizedComentariile sunt închise pentru Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor – tradiţie şi cultură

Arhiepiscopia Bucureștilor și Biblioteca Națională a României, în colaborare cu Biblioteca Sfântului Sinod, au organizat luni, 26 octombrie, vernisajul expoziţiei Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor – tradiţie şi cultură, ce a avut loc în spațiul cultural Sfântul Ioan Iacob Hozevitul al Bibliotecii Naționale a României.

Expoziţia cuprinde cărți, extrase din ziarele vremii și fotografii vechi, păstrate în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României, în Arhiva Arhiepiscopiei Bucureștilor și în colecțiile Bibliotecii Sfântului Sinod, dar şi fotografii recente din arhiva Ziarului Lumina al Patriarhiei Române. Scopul expoziţiei, după cum a precizat d-na dr. Anca Andreescu, şef serviciu la departamentul Colecţii Speciale al Bibliotecii Naţionale a României, este acela de a puncta momente semnificative din prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.  De asemenea expoziția marchează momente semnificative din prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, de la finele secolului XIX și până în prezent, poposind asupra a trei momente importante: anul 1936, când are loc resfințirea și redeschiderea Catedralei Patriarhale; anul 1955, când a fost pusă în aplicare hotărârea Sfântului Sinod de a institui, la nivelul Patriarhiei Române, cultul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou; anul 2008, când, în urma unor noi lucrări de restaurare, Catedrala a fost din nou sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Tema principală a expoziţiei este Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ca ocrotitor al Bucureştilor. Am încercat să subliniem legătura care a existat şi care există între Sfântul Cuvios Dimitrie şi orașul Bucureşti, astfel că, expoziţia surprinde aspecte din cadrul pelerinajului aşa cum s-a desfăşurat de-a lungul timpului. Expoziția debutează cu o scurtă prezentare a vieţii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, apoi o pondere importantă o reprezintă ilustraţiile mai vechi şi mai noi, reproduceri din presa interbelică, cadre fotografice din perioada interbelică și din timpul Patriarhului Justinian Marina, cu momentul proclamării canonizării Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a explicat curatorul expoziției, Arhidiaconul Aurel Vlaicu, consilier eparhial la Sectorul patrimoniu şi pictură bisericească al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Imaginile şi celelalte materiale expuse, a spus Pr. Consilier patriarhal Florin Șerbănescu, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sunt reprezentative pentru contemporani, fiindcă subliniază statornicia înaintaşilor în credinţa ortodoxă, în tradiţia pelerinajului şi felul în care Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a rămas în conştiinţa bucureştenilor ca sfânt ocrotitor. Așadar pelerinajul întreţine conştiinţa noastră că aparţinem unei credinţe şi că avem valori. Este foarte important să nu uităm că poporul român a dăinuit, printre alte multe lucruri, şi prin conştiinţa etnicităţii sale, a credinţei şi a valorilor sale. Atâta vreme cât mai ştim încă de valorile noastre, nu ne vom pierde. Dar este foarte important ca să nu le uităm. Nu am fost în alte vremuri poate atât de mult încercaţi sub acest aspect cum suntem în perioada actuală, în privinţa relativizării valorilor noastre naţionale, de credinţă, cultură şi limbă. Este foarte important ca, plecând chiar din acest loc, să devenim puţinul aluat care dospeşte toată frământătura şi, cu rugăciunile Sfântului Dimitrie cel Nou, să fim purtători în lume ai acestor valori.

Acest eveniment cultural-religios este primul din seria de manifestări ce vor fi organizate în cadrul parteneriatului încheiat între Arhiepiscopia Bucureştilor şi Biblioteca Naţională a României.

Sursa: Ziarul Lumina

no images were found

Comments are closed.

© 2017 Biblioteca Sfantului Sinod