„Veteres libri, vetera manuscripta: restituiri patrimoniale bibliofile”, ed. 2 – 27 septembrie 2024

În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești, Biblioteca Sfântului Sinod, în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară din București, a organizat conferința „Veteres libri, vetera manuscripta: restituiri patrimoniale bibliofile”, ediția a 2-a. Acest eveniment a avut loc în sala de consiliu „Al. Tzigara-Samurcaș” a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Capitală, în cadrul manifestărilor celei de-a 13-a ediții a Festivalului „Strada de C’Arte”.

În deschiderea conferinței, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare, a rostit un cuvânt de întâmpinare în care a prezentat cadrul desfă­șurării și agenda evenimentului, aducând și mulțumiri tuturor celor care s-au implicat pentru organizarea lui.

În continuare, părintele arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, a rostit un cuvânt de bun-venit, prezentând obiectivele acestei ediții a conferinței.

Partea introductivă a mai cuprins o alocu­țiune a dr. ing. Doina Banciu, președinte al Academiei Oamenilor de Știință din România, care a apreciat inițiativa organizării acestui eveniment prin care se pune în valoare cartea veche.

Lucrările propriu-zise ale conferinței s-au desfășurat în cadrul a două sesiuni, fiind prezentate 11 comunicări științifice semnate de academicieni, profesori, cercetători și specia­liști, care au expus rezultatele demersurilor de cercetare în domeniul cărții și manuscriselor vechi.

Programul a cuprins și vernisarea expoziției „Însemnări pe cărți românești vechi”, încheindu-se cu lansarea a două noi lucrări, „Carte de cult și obiect de artă: tipăriturile slave din Biblioteca Sfântului Sinod” (Editura Cuvântul Vieții, București, 2024), semnată de arhim. Policarp Chițulescu, respectiv „Gravorul Mihail Strilbițchi” (Editura Mega, Cluj-Napoca, 2024), semnată de Anca Elisabeta Tatay și Cornel Tatai-Baltă.

sursă text: Ziarul Lumina

foto credit: Biblioteca Sf. Sinod

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2017 Biblioteca Sfantului Sinod