În această lună s-a împlinit centenarul de când Palatul Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim – actualul sediu al Bibliotecii Sfântului Sinod – a fost inaugurat. Cu ocazia acestui moment aniversar, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses şi Eghina, au binecuvântat noua sală de lectură şi celelalte spaţii de depozitare ale bibliotecii, ca urmare a recentelor lucrări de renovare.
Clădirea a fost ridicată în anii 1910-1912, la iniţiativa mitropolitului primat Atanasie Mironescu, şi a fost inaugurată la 10 octombrie 1912 de către mitropolitul primat Conon Arămescu-Donici. În perioada 1959-1965, vrednicul de pomenire patriarh Justinian Marina a întreprins ample lucrări de reamenajare a palatului, aici fiind adăpostite Biblioteca şi Cancelaria Sfântului Sinod, iar ca urmare a transferării Cancelariei Sfântului Sinod de anul trecut în Palatul Patriarhiei, spaţiul eliberat a fost renovat şi modernizat. După săvârşirea slujbei de sfinţire, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în semn de apreciere şi binecuvântare pentru renovarea şi dotarea Bibliotecii Sfântului Sinod, a acordat Ordinul “Sanctus Stephanus Magnus” arhitectului Ion Florescu, iar bibliotecii mai multe volume lansate recent. “Dorim să exprimăm preţuirea pentru această bibliotecă renovată în ceea ce priveşte spaţiile care scot în evidenţă cărţile vechi de cult expuse, alături de gramatele sinodale pentru întronizarea patriarhilor României şi de chipul lor. Este o clădire-simbol, fiind construită într-un timp-record pentru români, pentru că suma provenea de la Casa Bisericii, în timpul ministrului Spiru Haret, iar lucrurile s-au făcut temeinic şi alert, deoarece se simţea nevoia unui sediu pentru Sfântul Sinod care era mai mic, fiind format doar din ierarhii din Ţara Românească şi Moldova. De asemenea, această clădire are o semnificaţie deosebită deoarece se află în incinta Mănăstirii Antim, ctitoria Sfântului Ierarh martir Antim Ivireanul, care a fost decapitat de turci în 1716, iar pictura de aici este unică în felul ei, fiind opera doamnei Olga Greceanu, care a dorit să facă o pictură aproape de cea bizantină, fără însă a realiza o pictură stridentă, în care sunt redate diferite personalităţi simbolice ale diferitelor provincii din ţară, cât şi unele evenimente şi clădiri cu valoare de simbol”, a precizat Preafericirea Sa.
Directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, arhim. Policarp Chiţulescu, le-a dăruit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi Înalt Preasfinţitului Mitropolit Efrem câte o gravură originală cu această clădire-simbol şi a prezentat albumul bilingv aniversar cu istoria palatului în text şi imagini, precizând că acest moment aniversar cheamă atât la o retrospectivă asupra evenimentelor, cât şi la o perspectivă pentru a oferi acestui spaţiu “dimensiunea sa de sanctuar al culturii creştine româneşti”.
Biblioteca Sfântului Sinod deţine peste o sută de mii de exemplare, între care foarte multe cărţi vechi de o valoare inestimabilă. La eveniment au participat ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi ai instituţiilor culturale de stat şi locale şi personalităţi ale culturii bucureştene.
no images were found
Sursa: Ziarul Lumina
© 2017 Biblioteca Sfantului Sinod