Despre noi

Biblioteca Sfântului Sinod  este o structura de cercetare, informare si documentare, de vocatie patrimoniala, culturala si academica. Ea are ca principale obiective sprijinirea activitatii culturale, misionare si ecumenice a Bisericii Ortodoxe Române precum si sustinerea procesului instructiv-educativ si de cercetare din cadrul unitatilor de învatamânt, cu precadere de profil teologic. Biblioteca deruleaza activitati culturale, comemorari, expozitii, simpozioane si întâlniri tematice.

Colectiile bibliotecii se compun din fonduri de documente (multe dintre ele cu autograful autorului) cu preponderenta teologica, donate sau achizitionate din tara sau strainatate. Pe lânga lucrarile de teologie, exista si volume din domeniul istoriei, filologiei, filosofiei, stiintei, enciclopedii, dictionare, tratate, antologii, bibliografii, monografii, manuale, teze de doctorat s.a. care sunt puse la dispozitia cititorilor.

Biblioteca detine o bogata colectie de periodice de patrimoniu (românesti si straine) dar si câteva  mii de exemplare de carte veche si rara, româneasca si straina. Fondul de manuscrise contine exemplare românesti, slavone, grecesti, latine, precum si o serie de vechi manuscrise muzicale.

În cadrul Bibliotecii Sfântului Sinod functioneaza si un laborator de restaurare carte de patrimoniu.

În prezent se efectueaza:

  • Catalogarea electronica a documentelor (carti si periodice), crearea bazei digitale a colectiilor
  • Întocmirea Catalogului Cartii vechi românesti
  • Catalogarea manuscriselor muzicale, slavone si grecesti

Biblioteca a tiparit si lucrari care pun în evidenta unicitatea si prestanta fondurilor sale:

  • Manuscrise din Biblioteca Sfântului Sinod, 2008
  • Sfânta Scriptura si Sfânta Liturghie în viata poporului român, 2008 în colaborare cu Sectorul Patrimoniu al Patriarhiei Române
  • Tiparituri din Tara Româneasca în Biblioteca Sfântului Sinod-la 650 de ani de la recunoasterea Mitropoliei Tarii Românesti, 2009
  • Manuscrise bizantine în colectii bucurestene în colaborare cu Institutul Cultural Român, 2009

Comments are closed.

© 2017 Biblioteca Sfantului Sinod