Lansarea volumului ANTIM IVIREANUL. OPERA TIPOGRAFICĂ

EvenimenteNoutățiȘtiriUncategorizedComentariile sunt închise pentru Lansarea volumului ANTIM IVIREANUL. OPERA TIPOGRAFICĂ

Vineri, 18 noiembrie 2016, ora 17:00, la Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură (standul ICR), a avut loc lansarea volumului Antim Ivireanul.Opera tipografică.

Acest volum, editat de Institutul Cultural Român, adună numeroase studii dedicate activității tipografice a marelui Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Țării Românești, avându-i ca autori pe:

– Arhim. Policarp Chiţulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod (coordonator al lucrării)
– Conf. dr. Ioana Fedorov (Institutul de Studii Sud-Est Europene)
– Lect. dr. Ion Marian Croitoru (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea Valahia din Târgovişte)
– Dr. Doru Bădără (Biblioteca Centrală Universitară)
– Dr. Gabriela Dumitrescu (Biblioteca Academiei Române).

Volum omagial dedicat împlinirii a 300 de ani de la moartea marelui Ierarh-cărturar, ctitor de cultură şi spiritualitate românească. Antim Ivireanul este cel care a iniţiat introducerea limbii române în cultul divin, fiind cunoscut, printre altele, pentru bogata sa activitate de tipograf, gravor, ilustrator şi editor de carte. „Implicat profund în toate aspectele evoluţiei tiparului din Ţara Românească, factor important al modelului propus de domnitorul Şerban Cantacuzino – şi strălucit continuat de Constantin Brâncoveanu – pentru introducerea limbii române în oficierea serviciului liturgic, având ca finalitate apărarea unităţii spirituale, culturale şi de neam a poporului român, Antim Ivireanul nu a fost doar un iscusit tipograf care stăpânea toate secretele meşteşugului sau un ctitor şi organizator de tipografii, ci, în egală măsură, şi un remarcabil editor.” (fragment din Prefața lucrării).

După cum informează și site-ul oficial al I.C.R.

no images were found

Comments are closed.

© 2017 Biblioteca Sfantului Sinod