Centenarul Unirii Basarabiei cu România, 27 martie 1918 – 27 martie 2018

EvenimenteNoutățiȘtiriComentariile sunt închise pentru Centenarul Unirii Basarabiei cu România, 27 martie 1918 – 27 martie 2018

Marți, 27 martie 2018, după oficierea în Catedrala Patriarhală din București a TeDeum-ului și a Slujbei Parastasului pentru înfăptuitorii Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918, în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei a avut loc vernisarea expoziției Centenarul Unirii Basarabiei cu România, 27 martie 1918 – 27 martie 2018, organizată de către Biblioteca Sfântului Sinod.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: Arhim. Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod și P.S. Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal.

Participanții la acest eveniment au putut vizualiza cărți, fotografii și documente în facsimil privitoare la Unirea Basarabiei cu România votată la 27 martie 1918 de către Sfatul Țării, organismul de conducere al Republicii Democratice Moldovenești. De asemenea, vizitatorii au avut ocazia să vadă actele care au legiferat unirea celor două țări precum și tabloul general cu chipurile membrilor Sfatului Țării care au militat și votat pentru Unirea din 27 martie 1918. Un alt aspect evidențiat în prezentarea expoziției a fost importanța cărților românești din acea vreme și circulația lor în spațiul de pe malul stâng al Prutului, atât înainte cât și după Unire. De asemenea, au fost reliefate activitățile religioase și culturale ale Bisericii Ortodoxe Române desfășurate de către ierarhii de vrednică pomenire, cum ar fi: Mitropoliții Gurie Grosu și Efrem Enăcescu ai Basarabiei, Episcopii Visarion Puiu și Tit Simedrea ai Hotinului (mai târziu mitropoliți ai Bucovinei), Episcopul Dionisie Erhan al Ismailului etc.

Expoziția va fi deschisă publicului vizitator până vineri, 30 martie 2018.

Comments are closed.

© 2017 Biblioteca Sfantului Sinod