Film documentar dedicat Sf. Ier. Antim Ivireanul

În după-amiaza zilei de miercuri, 24 aprilie 2024, Biblioteca Sfântului Sinod din Capitală a găzduit un eveniment cultural deosebit, organizat în colaborare cu Ambasada Georgiei în România și cu compania georgiană de radiodifuziune Rustavi 2. Un mare număr de persoane iubitoare de cultură a luat parte aici la prezentarea filmului documentar „Patrimoniul creștin ortodox al Georgiei în Europa (România și Bulgaria) – în cinstea Sfântului Antim Ivireanul”. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Proiecția de film a reunit deopotrivă români și georgieni stabiliți în țara noastră, persoane iubitoare de cultură și dornice să afle mai multe despre impactul pe care lucrarea sfântului ctitor al Mănăstirii Antim, aflată în vecinătatea bibliotecii, l-a avut pentru istoria, cultura și spiritualitatea popoarelor ortodoxe din acest areal geografic.

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat, alături de ierarhul român, reprezentanții mai multor state ortodoxe: Excelența Sa Tamar Beruchashvili, ambasadoarea Georgiei în România; Excelența Sa Lili Evangelia Grammatika, ambasadoarea Greciei la București; Excelența Sa Radko Vlaykov, ambasadorul Republicii Bulgaria în România, precum și alte oficialități. Au mai fost prezenți, de asemenea, arhimandritul Policarp Chițulescu, consilier patriarhal și directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, ierodiaconul Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal, și dr. Ioana Feodorov, cercetător științific.

În deschiderea întâlnirii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a reliefat, în câteva cuvinte, viața și reușitele Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, evidențiind contribuția lui majoră la îmbogățirea spiritualității și culturii românești: „Suntem foarte bucuroși că acest eveniment se petrece în cel mai potrivit loc, la Mănăstirea Antim, ctitoria sfântului ierarh martir. Spre satisfacția noastră, proiecția acestui film a adunat aici ambasadorii mai multor state ortodoxe, având în vedere că Sfântul Antim a fost o personalitate complexă și, totodată, universală. În Biserica Ortodoxă Română, Antim Ivireanul se bucură de o cinstire deosebită pentru că, după eforturile unor ierarhi de origine română, el este cel care a reușit să impună definitiv, acum mai bine de 300 de ani, limba română în cultul Bisericii noastre. El a oferit astfel credincioșilor de toate categoriile posibilitatea de a înțelege absolut tot ce slujește și învață Biserica. Într-o perioadă în care Bisericile Răsăritene erau izolate și persecutate din pricina stăpânirii otomane, Sfântul Antim Ivireanul, sprijinit de generosul voievod Constantin Brâncoveanu, a găsit o nouă formă de cruciadă, aceea culturală, sprijinind Bisericile Ortodoxe prin tipărituri, prin meșteri tipografi, prin material tipografic și așa mai departe. Poliglot și artist polivalent, Sfântul Antim a învățat limba română de o manieră excepțională, așa cum ne arată predicile sau didahiile care se păstrează. A apărat prestigiul și importanța Mitropoliei Ungrovlahiei, încercând o politică de emancipare de sub coordonarea Patriarhiei Ecumenice, motiv care, printre altele, i-a și adus caterisirea la un moment dat. Pentru viața lui sfântă, pentru lucrarea asiduă în sprijinul credincioșilor, dar mai ales pentru sfârșitul lui martiric, Biserica noastră l-a trecut în rândul sfinților. O mulțime de cercetători, teologi, istorici și filologi i-au studiat opera și arta și au subliniat contribuția lui covârșitoare în contextul culturii și spiritualității românești”.

În continuare, ambasadoarea Georgiei în România, Tamar Beruchashvili, și-a exprimat recunoștința față de Patriarhul României pentru acordarea binecuvântării pentru desfășurarea acestui eveniment și le-a mulțumit tuturor celor care au răspuns cu entuziasm și interes invitației de a lua parte a această proiecție de film. Aceasta a precizat că documentarul a fost realizat în vara anului trecut, în România și Bulgaria, de un cunoscut jurnalist georgian. Filmul difuzat în continuare și-a propus să pună în lumină amprenta pe care ortodoxia georgiană a lăsat-o în aceste două țări, prezentând deodată istoria Mănăstirii Bachkovo din Bulgaria, de origine georgiană, și activitatea Sfântului Mitropolit Antim Ivireanul în țara noastră.

sursă text: Ziarul Lumina

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2017 Biblioteca Sfantului Sinod