Dimitrie Ionescu-Berechet, expoziție de fotografie și lansare de carte

EvenimenteNoutățiȘtiriComentariile sunt închise pentru Dimitrie Ionescu-Berechet, expoziție de fotografie și lansare de carte

În galeria creatorilor de arhitectură din spaţiul românesc există numeroase personalităţi uitate, intrate într-un con de umbră ori rareori evocate. Printre acestea se numără şi arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet (1896-1969), originar din orașul Câmpulung-Muscel, arhitect-şef al Patriarhiei Române între 1930-1963 și proiectant al multor monumente cu valoare de reper în istoria artei românești contemporane. Mausoleul de pe Muntele Mateiaş, Biserica Parcul Domeniilor-Caşin din București, Căminul şi Paraclisul Românesc de la Ierusalim, Capela Românească de la Iordan, Catedralele din Hunedoara și Sf. Gheorghe (jud. Covasna), biserica mânăstirii Maglavit, biserica Sfinții Împărați din Constanța, Schitul Maicilor din București (restaurare), mobilierul Sălii Sinodale a Reședinței Patriarhale, mobilierul Bibliotecii Sfântului Sinod (București), candelabrele Catedralei din Cluj, tâmplele de lemn de la Mănăstirea Dealu și de la biserica Sfântul Elefterie din București, baldachinul cu racla Sfântului Calinic de la mânăstirea Cernica, Primăriile din Câmpulung-Muscel și Hunedoara sau Teatrul George Bacovia din Bacău, sunt doar câteva dintre acestea. Un inventar parţial al operei sale indică un număr impresionant de circa 465 de lucrări – incluzând şi proiectele neexecutate – ce acoperă un registru extrem de bogat şi de variat din punct de vedere tematic și stilistic. Portofoliul lui reunește, în domeniul arhitecturii bisericești, 300 de proiecte, dintre care peste 100 de biserici noi, numeroase case parohiale, sedii de protoierii, importante restaurări de locașuri de cult-monumente istorice, nenumărate tâmple, piese de mobilier şi feronerie bisericească, troiţe şi monumente funerare, amenajări peisagistice. La acestea se adaugă, în domeniul arhitecturii civile, 165 de proiecte, printre care edificii publice – sedii de prefecturi, de primării, teatre-cinematograf, şcoli, atenee culturale – precum și nenumărate case şi vile particulare în diverse oraşe ale ţării.

Cu prilejul comemorării a 50 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, cu Înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet va fi omagiat prin vernisarea unei expoziții retrospective – Dimitrie Ionescu-Berechet, arhitectul Patriarhiei Române – și prin lansarea unui album cu caracter monografic, publicat de către Editura Basilica a Patriarhiei Române. Sunt expuse și publicate pentru întâia oară numeroase planșe și schițe de arhitectură, fotografii, liste de lucrări și documente inedite, cuprinse în arhiva de familie arh. D. Ionescu-Berechet. Alături de acestea vor fi prezente, în cadrul expoziției și în album, fotografii din fondul Arhitect Louis Petit al Bibliotecii Sfântului Sinod, precum și fotografii culese de pe teren cu ajutorul Cancelariei Sfântului Sinod și al unor Centre eparhiale ori realizate de către Cristina Ionescu-Berechet.

Evenimentul va avea loc la Palatul Patriarhiei din București, în sala Europa Christiana, marți 8 octombrie 2019, ora 1300.

Curatorii expoziției sunt Lect. dr. Ștefan-Ionescu-Berechet, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București și P.C. Arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod.

Intrarea este liberă.

Comments are closed.

© 2017 Biblioteca Sfantului Sinod