Comori muzicale din tezaurul Bibliotecii Sfântului Sinod – expoziție de manuscrise si tipărituri psaltice

EvenimenteNoutățiȘtiriComentariile sunt închise pentru Comori muzicale din tezaurul Bibliotecii Sfântului Sinod – expoziție de manuscrise si tipărituri psaltice

La Biblioteca Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim din București a avut loc sâmbătă, 16 decembrie, vernisajul expoziției de manuscrise și cărți muzicale psaltice „Comori muzicale din tezaurul Bibliotecii Sfântului Sinod”, dedicat Anului omagial al imnografilor și cântăreților bisericești. În cadrul expoziției din holul principal al Palatului Bibliotecii Sfântului Sinod se pot vedea manu­scrise vechi de muzică bisericească ale unor compozitori precum: ­Dimitrie Suceveanu, Macarie Ieromonahul sau Anton Pann.

În deschiderea vernisajului, părintele arhimandrit Policarp Chi­țulescu, consilier patriarhal și directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, a subliniat importanța pe care muzica psaltică o are în Biserică, fiind o formă de mărturisire a Evangheliei lui Hristos.

„Anul comemorativ al cântă­reților bisericești este un prilej de a analiza cu mai mare atenție con­tribuția unor oameni talentați, care pun rugăciunea pe note muzicale și care contribuie la înălțarea sufletului în rugăciune în comunitate. Întotdeauna, muzica bisericească reprezintă alături de imnografia bisericească o explicare a Evangheliei, a credinței, o adevărată teologhisire, și din acest motiv nu oricine poate să psalmodieze, pentru că psalmodierea în sine este o rugăciune. Astfel, atunci când cântarea este de calitate în biserică, în comunitate, sufletul se adâncește în rugăciune. De aceea, această grijă deosebită pentru rugăciunea cântată contribuie la explicarea cre­din­ței pentru mulți, gândin­du-ne și la înălțarea sufletelor oamenilor, iar această grijă s-a manifestat prin copierea cu mare grijă a compo­zi­ții­lor muzicale și totodată la multiplicarea lor în biserici și mănăstiri, pentru ca aceste comunități creștine să beneficieze de un ajutor, pentru că rugăciunea cântată reprezintă un sprijin de foarte mare preț în viața liturgică de zi cu zi”, a spus părintele arhimandrit Policarp Chițulescu.
În continuare în Sala „Conon Arămescu-Donici” a Bibliotecii Sfân­tu­lui Sinod a avut loc atelierul de muzică psaltică, sub coordonarea profesorului Constantinos Angelidis.

sursa Ziarul Lumina

Comments are closed.

© 2017 Biblioteca Sfantului Sinod